Chorvatsko otevírá hranice občanům deseti zemí, včetně Česka3Foto© video.aktualne.cz

Chorvatsko otevírá hranice občanům deseti zemí, včetně Česka

, 8 novinky, 6 zhlédnutí

Pro občany Slovinska, Maďarska, Rakouska, Česka, Slovenska, Polska, Německa a tří pobaltských států udělilo Chorvatsko výjimku z opatření, kterým vstup do země kvůli epidemii covidu-19 dosud zakazovalo.

Nikdo zatím přímo neřekl, kdy toto rozhodnutí vstupuje v platnost, nicméně z vyjádření představitelů vlády je zřejmé, že se tak již stalo. Ministr turistiky Gari Capelli už v sobotu novináře o tomto chystaném kroku informoval, přičemž uvedl, že začne platit ve čtvrtek 28. května. Krom toho už byl na příslušném webu ministerstva vnitra zpřístupněn formulář pro registraci turistů.

„Občané těchto (deseti oznámených) zemí budou moci volně vstupovat do Chorvatska. Při vstupu poskytnou své údaje, aby se dal případně vysledovat jejich pohyb po Chorvatské republice,” doplnil oznámení premiéra ministr vnitra Davor Božinović. Upřesnil, že není třeba uvádět důvod příjezdu, stačí sdělit místo pobytu, číslo mobilního telefonu a e-mail, aby turistu bylo případně možné kontaktovat z epidemiologických důvodů.