Čeští hasiči připravili tým na pomoc Turecku, které zasáhlo zemětřesení4Foto© echo24.cz

Čeští hasiči připravili tým na pomoc Turecku, které zasáhlo zemětřesení

, 8 novinky, 4 zhlédnutí

Praha - Na pomoc po zemětřesení letí dnes do Turecka z Prahy a Ostravy 68 členů speciálního týmu hasičů pro vyhledávání v sutinách. S sebou vezou psy cvičené na vyhledávání v sutinách a desítky tun materiálu. Podrobnosti o nasazení se dozví po příletu od tureckých záchranářů. Mandát mise je zatím stanoven na deset dní. Novinářům to před odletem části týmu z Prahy řekl náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR Petr Ošlejšek. Zemětřesení si v Turecku a Sýrii vyžádalo životy asi 2300 lidí a tisíce lidí byly zraněny.

"Jsme v kontaktu s velvyslanectvím České republiky v Turecku i s tureckými záchranáři," uvedl Ošlejšek. Zástupce tureckých záchranářů pak českým hasičům upřesní, kde a jak budou nasazeni. Celý tým, složený z hasičů z Prahy a Moravskoslezského kraje, povede Jiří Němčík. Čeští hasiči s sebou vezou materiál o objemu asi 100 krychlových metrů a váze 26 tun.

"Jsme soběstační po dobu pěti až sedmi dní. Máme vyhřívané nafukovací stany, máme svoje jídlo i vodu, abychom co nejméně zatížili už tak poškozenou infrastrukturu," řekl novinářům na pražském letišti zástupce vedoucího týmu Petr Vodička.