Česko se propadlo v žebříčku vnímání korupce. Důvodem jsou podle Transparency i Babišovy kauzy4Foto© irozhlas.cz

Česko se propadlo v žebříčku vnímání korupce. Důvodem jsou podle Transparency i Babišovy kauzy

, 15 novinky, 2 zhlédnutí

Česká republika si loni výrazně pohoršila v celosvětovém žebříčku vnímané korupce. Propadla se o šest pozic na 44. místo. Jedním z důvodů podle mezinárodní organizace Transparency International (TI), která žebříček sestavuje, jsou kauzy premiéra Andreje Babiše. Ten to odmítá. Nejlépe hodnocené z celkem 180 zemí byly znovu Dánsko a Nový Zéland, nejhůře Somálsko a Jižní Súdán. Slovensko skončilo 59. Český premiér v reakci oponoval, že za jeho vlády žádný korupční skandál nevznikl.

"V České republice skandály z poslední doby týkající se ministerského předsedy a jeho snah získat veřejné prostředky pro jeho firmu skrze dotace EU ukazují na zarážející nedostatek politické integrity," konstatuje Transparency International v mezinárodní verzi své zprávy. Poznamenává také, že skandály ukazují i na nedostatečnou transparentnost financování politických kampaní.

Babiš tvrzení TI odmítá. "Myslím, že korupce u nás významně poklesla. Nepamatuji si za éru mého působení v politice, že by ve vládě nebo někde byl nějaký zásadní korupční skandál," řekl při pracovní cestě v Izraeli politik, který je v ČR trestně stíhán kvůli kauze Čapí hnízdo.