SlunečnoPraha-3°
Česko poslalo Evropské komisi odpověď na audit ke střetu zájmů Babiše3Foto© zpravy.aktualne.cz

Česko poslalo Evropské komisi odpověď na audit ke střetu zájmů Babiše

, 5 novinky, 2 zhlédnutí

Podle auditu má Babiš přímý i nepřímý vliv na svěřenské fondy, do kterých v roce 2017 vložil kvůli zákonu o střetu zájmů akcie svých firem Agrofert a SynBiol. Česku kvůli tomu hrozí, že přijde o unijní dotace. Babiš jakýkoli střet zájmů popírá.

Ministerstvo v pátek předalo odpověď na audit Stálému zastoupení ČR v Bruselu, které ji během několika dní doručí Evropské komisi. „Odpověď, kterou připravili úředníci Národního orgánu pro koordinaci ministerstva pro místní rozvoj společně s kolegy z dotčených resortů, musí respektovat předchozí žádost Evropské komise o důvěrné zacházení s dokumenty spjatými s auditním řízením,“ sdělila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Evropská komise podle MMR částečně přistoupila na argumenty českých úřadů k auditu. „Předběžná auditní zpráva obsahovala celkem 22 zjištění. Argumentace České republiky k předběžnému návrhu auditní zprávy byla zčásti úspěšná a na jejím základě Evropská komise pět zjištění finálně uzavřela, dvě zjištění zcela zrušila, tři zjištění ponechala částečně otevřená a 12 zjištění nechala zcela otevřených. Dotčené orgány se při přípravě odpovědi soustředily zejména na otevřená a částečně otevřená zjištění,“ oznámilo v tiskové zprávě MMR.