Češi v Bejrútu se pustili do práce, odpoledne se museli kvůli demonstracím stáhnout© zpravy.aktualne.cz

Češi v Bejrútu se pustili do práce, odpoledne se museli kvůli demonstracím stáhnout

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Úterní výbuch asi 2750 tun dusičnanu amonného, který byl nedbale uskladněn v místním přístavu, si v Bejrútu vyžádal nejméně 158 obětí na životech a na šest tisíc zraněných. Zdemoloval i železobetonové obilné silo, které postavil před padesáti lety pardubický podnik Průmstav, a zdevastoval celé čtvrti ve městě.

"Český pětičlenný tým se statikem dnes vyrazil ke kontrole obytných domů," uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Pomáhá podle něj s bezpečným návratem lidí do jejich obydlí. Upozornil, že záchranné práce probíhají také v prostoru sila, kde pracují ruský, francouzský a turecký tým. Dodal, že byla nasazena těžká technika k odklízení trosek.

V sobotu čeští záchranáři svou práci v Bejrútu přerušili, protože libanonská armáda kvůli zhoršené bezpečnostní situaci vyzvala veškeré zasahující týmy, aby se vrátily zpět na své základny. Demonstranti pak v Bejrútu v sobotu vzali útokem budovy ministerstev a poškodili kanceláře Sdružení libanonských bank. Policie proti nespokojencům použila slzný plyn.