ZataženoPraha10°
Češi si dnes připomenou 17. listopad2Foto© zpravy.aktualne.cz

Češi si dnes připomenou 17. listopad

, 8 novinky, 6 zhlédnutí

Aktualizace: 17.11.2020 00:41 Vydáno: 17.11.2020, 00:25

Praha - Češi si dnes připomenou výročí událostí spojených se 17. listopadem, kdy proti studentům v roce 1939 krvavě zakročili němečtí nacisté a o 50 let později komunistická moc. Letošní podoba oslav bude kvůli epidemii koronaviru ale jiná než v předchozích letech, nebudou organizované a z velké části se přesunou do on-line prostoru. Některé akce se však i přes omezení pohybu uskuteční v ulicích. Na bezpečnost tam dohlédne policie.

V Praze na Albertově bude možné položit svíčku, městem projdou také dvě desítky účastníků maskovaného průvodu Sametové posvícení. Řada politiků se chystá uctít Den boje za svobodu a demokracii na Národní třídě. Program premiéra Andreje Babiše (ANO) zatím není znám, prezident Miloš Zeman věnuje dění 17. listopadu 1989 především tichou vzpomínku.

Koncert pro budoucnost v uzavřeném areálu na Václavském náměstí bude tentokrát formou přímého přenosu bez přítomnosti veřejnosti. On-line budou i oslavy Korzo národní, při kterých budou moci lidé sledovat vedle diskusí, koncertů a divadla i Modlitbu pro Martu, kterou z balkonu Národního divadla zazpívá Aneta Langerová. Před Novou budovou Národního muzea by měl být slavnostně odhalen pylon připomínající památku Jana Palacha.