Češi nejvíce důvěřují Putinovi, nejméně pak prezidentovi Číny2Foto© tyden.cz

Češi nejvíce důvěřují Putinovi, nejméně pak prezidentovi Číny

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

Češi ze světových lídrů důvěřují nejvíce ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, nejméně pak čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi. Ukázal to ve středu zveřejněný průzkum společnosti Pew Research Center, v němž se jeho autoři ptali lidí ve 33 zemích světa zejména na postoj k šéfovi Bílého domu Donaldu Trumpovi a názory na jeho politiku. Celkově průzkum ukázal, že důvěru v Trumpa má jen 29 procent oslovených, zatímco německé kancléřce Angele Merkelové věří 46 procent lidí.

Lidé v průzkumu odpovídali v jedné z otázek na to, kterému světovému státníkovi důvěřují nejvíce. Vyjádřit se měli k pěti lídrům - kromě Trumpa, Siho, Putina a Merkelové hodnotili ještě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Pew Research Center provedlo svůj průzkum ve spolupráci s Gallupovým ústavem v období mezi květnem a říjnem 2019, odpovídalo v něm celkem téměř 37 000 lidí. Celkové výsledky ukázaly, že nejméně respondenti věří čínskému prezidentovi (28 procent), jen o jeden procentní bod více příznivců nasbíral Trump. Důvěru v Putinův úsudek vyjádřilo 33 procent lidí, o něco lépe na tom byli Macron (41 procent) a Merkelová (46 procent).