Cenu Arnošta Lustiga za statečnost získal generál Řehka2Foto© idnes.cz

Cenu Arnošta Lustiga za statečnost získal generál Řehka

, 5 novinky, 4 zhlédnutí

Aktualizace: 16.05.2019 14:56 Vydáno: 16.05.2019, 12:43

Praha - Generál Karel Řehka dnes převzal Cenu Arnošta Lustiga za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost. Prestižní ocenění založila Česko-izraelská smíšená obchodní komora. Čtyřiačtyřicetiletý Řehka, který působí v NATO jako zástupce velitele Mnohonárodní divize severovýchod, cenu vnímá jako ocenění vojákům své generace. Sám se nepovažuje za prototyp člověka, který by naplňoval ideály odvahy, statečnosti, lidskosti a spravedlnosti. ČTK a Lidovým novinám řekl, že za největší nebezpečí považuje lhostejnost lidí.

Řehka v minulosti stál v čele českých vojenských speciálních sil. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ho při předávání ceny označil za symbol toho, čím chce Česká republika být - hrdou zemí, která dokáže spolupracovat a obhajovat své zájmy v celosvětovém měřítku. Poděkoval Řehkovi za reprezentaci země v zahraničí. "Díky němu jsme ve světě bráni vážně jako spojenci," uvedl a dodal, že postavit se umí Řehka doma i těm, kteří chtějí společné hodnoty zpochybňovat.

Šéf české diplomacie tak připomenul, že Řehka ve známost i nevojenské veřejnosti vstoupil ostrou kritikou bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který se v době úmrtí českých vojáků v Afghánistánu vyslovil pro ukončení tamní alianční mise. Řehka se k záležitosti již nechce vracet, diskusi o misích ale obecně považuje za potřebnou.