Čaputová: Se Zemanem máme na mnohé věci různé názory© zpravy.aktualne.cz

Čaputová: Se Zemanem máme na mnohé věci různé názory

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

„Je to (Zeman) člověk, který v politice mnohé zažil. Má velmi silné, velmi vyhraněné názory na mnoho věcí. Choval se ke mně velmi přátelsky a s velkým respektem. Je zřejmé, že na mnohé věci máme a budeme mít různé názory,“ řekla Čaputová na dotaz moderátora debaty k návštěvě Česka, kam slovenská prezidentka zavítala na svou první zahraniční cestu v polovině června.

Čaputová uvedla, že v Praze se zajímala také o vnitropolitickou situaci v Česku včetně demonstrací. „Přiměřeně té odlišnosti našeho vnímání on (Zeman) takovéto pozdvižení vnímá jinak... Já se snažím přistupovat k záležitostem, které vnímám citlivě nebo odlišně, pojmenováním hodnot, jimž věřím,“ uvedla Čaputová.

Slovenská prezidentka tento týden při setkání s čínským ministrem zahraničí kritizovala Čínu za zhoršování situace v oblasti lidských práv. Při návštěvě Budapešti zase řekla, že úkolem takzvané visegrádské čtyřky (V4) má být prosazování demokratických hodnot, svobody a právního státu. Členy V4 jsou kromě Slovenska a Česka také Maďarsko a Polsko, jejichž vlády kritizuje Evropská komise kvůli údajnému porušování demokratických principů a vlády práva.