Budeme jednotní v dobrém i zlém, shodli se lídři zemí EU na setkání v Sibiu4Foto© echo24.cz

Budeme jednotní v dobrém i zlém, shodli se lídři zemí EU na setkání v Sibiu

, 8 novinky, 3 zhlédnutí

Stručná deklarace, která v deseti poměrně obecných bodech shrnuje hlavní cíle lídrů zemí EU pro příští roky, je prvním výstupem neformálního summitu v Rumunsku. Slova o jednotě v textu ale neznamenají, že rozpory mezi členskými státy zmizely, právě před dnešním summitem se například ukazují výrazné rozdíly v názorech na míru „ambicí“ při řešení klimatických změn, dlouhodobě se unijní země neshodují třeba na způsobu řešení migrační problematiky.

„Unie je již dnes silnější, než byla včera, a my její sílu chceme dále rozvíjet s ohledem na budoucnost. Toto je náš závazek vůči příštím generacím. V tomto duchu se neslo naše jednání zde v Sibiu a v tomto duchu je také nová Unie 27 států připravena vykročit vstříc své budoucnosti jako jednotný a nedělitelný celek,“ končí dokument.

Deklarace byla předjednaná dopředu a tak k jejímu potvrzení šéfové států a vlád nepotřebovali dlouhé jednání. Její text odsouhlasili jen krátce poté, co si po společném fotografování na hlavním náměstí sedmihradského Sibiu užili přátelskou atmosféru a před kamerami a fotoaparáty si neplánovaně potřásli rukama s místními občany.