Britská královna v tradičním projevu zhodnotila nesnadný rok2Foto© echo24.cz

Britská královna v tradičním projevu zhodnotila nesnadný rok

, 7 novinky, 4 zhlédnutí

Britská královna Alžběta II. v tradičním projevu na Boží hod vánoční pochválila mladou generaci za její aktivní postoj k boji s klimatickými změnami, přivítala květnové narození pravnuka Archieho a hovořila o potřebě překonání sporů, o přátelství a usmíření. Uvedla nicméně, že letošní rok nebyl pro Británii ani pro královskou rodinu jednoduchý.

"Cesta samozřejmě není vždy hladká a tento rok se zdála být často celkem hrbolatá, ale malé kroky mohou změnit svět," řekne královna v projevu, který vysílalo několik britských televizních stanic i některé stanice v zemích britského Společenství. Malé kroky učiněné ve víře a naději mohou podle 93leté panovnice "překonat dlouhodobé rozpory a hluboce zakořeněné rozdíly" a přinést "harmonii a porozumění".

Britská královna Alžběta II. FOTO - Wikimedia commons

Alžběta II. připustila, že nesnadný byl končící rok nejen pro Británii, která se chystá na konci ledna příštího roku opustit EU, ale i pro její rodinu. V lednu se její manžel Philip stal účastníkem dopravní nehody, vyvázl ale bez zranění. V pátek 98letého vévodu z Edinburghu, jak zní jeho titul, přijali na pozorování do nemocnice.