Blatný si předvolá šéfa SZÚ kvůli informacím o očkování v úřadu4Foto© idnes.cz

Blatný si předvolá šéfa SZÚ kvůli informacím o očkování v úřadu

, 18 novinky, 2 zhlédnutí

Praha - Ministr Jan Blatný (za ANO) si předvolá ředitele Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavla Březovského kvůli informacím serveru Seznam Zprávy, že ústav rozdělil tisícovku vakcín proti nemoci covid-19 mezi své zaměstnance, ale i jejich příbuzné. Blatný po jednání vlády novinářům řekl, že v žádném případě nelze tolerovat, aby se někdo dostal neopodstatněně k vakcíně dřív než jasně vymezené prioritní skupiny seniorů či zdravotníků.

"V případě, že by v SZÚ opravdu došlo k tomu, že by nebyla respektována prioritizace tak, jak je nastavena, tak z toho vyvodím jednoznačně důsledky včetně případně osobní zodpovědnosti těch lidí, kteří by s tím byli spojováni," uvedl Blatný. Po řediteli bude chtít "nekompromisně vysvětlení", zatím ale respektuje presumpci neviny.

Seznam Zprávy zveřejnily tabulky s harmonogramem očkování, v nichž figurují zaměstnanci SZÚ. Podle stejných příjmení lze usuzovat, že nechávají naočkovat i své blízké, uvedl server. Mluvčí SZÚ Klára Doláková tvrzení serveru, že vakcíny mohli využít i rodinní příslušníci zaměstnanců, popřela, a to navzdory harmonogramu i výpovědím pracovníků ústavu.