Biden telefonoval s Putinem, řešili jaderné zbraně i otravu Navalného3Foto© zahranicni.ihned.cz

Biden telefonoval s Putinem, řešili jaderné zbraně i otravu Navalného

, 8 novinky, 6 zhlédnutí

Washington/Moskva - Americký prezident Joe Biden šest dní po nástupu do Bílého domu poprvé telefonoval s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle Bílého domu Biden vyjádřil znepokojení nad otravou a zatčením ruského opozičníka Alexeje Navalného a dal najevo, že Washington bude podporovat Ukrajinu při ruské "agresi". Kreml uvedl, že Putin podpořil "normalizaci" americko-ruských vztahů.

Podle Bidenovy mluvčí Jen Psakiové se během rozhovoru probírala celá řada citlivých témat. Kromě Navalného a Ukrajiny to údajně byl také loňský masivní hackerský útok, který zasáhl i řadu amerických úřadů a ze kterého mnozí experti podezírají Rusko. Psakiová zmínila také dohodu Nový START o kontrole jaderných zbraní, jejíž prodloužení mezitím ohlásil Kreml, zásahy ruské policie proti pokojným demonstrantům či údajnou ruskou nabídku odměn pro povstalce v Afghánistánu, o které loni v červnu informoval deník The New York Times.

Prohlášení Moskvy zdůrazňovalo zmíněnou dohodu omezující počet jaderných hlavic rozmístěných na nosičích. Biden a Putin byli údajně spokojeni s výměnou nót o prodloužení její platnosti. Ruský prezident také podle Kremlu poznamenal, že normalizace vztahů mezi USA a Ruskem je v zájmu obou zemí i mezinárodního společenství.