ZataženoPraha12°
Bezmoc, nebylo do čeho balit mrtvé, popsala Češka boj s covid-19 ve Spojených státech5Foto© echo24.cz

Bezmoc, nebylo do čeho balit mrtvé, popsala Češka boj s covid-19 ve Spojených státech

, 9 novinky, 3 zhlédnutí

Mrtvé pacienty jí pomáhaly balit studentky, „které ještě ani nematurovaly“, a v určité fázi nemocnici došly i „věci, do kterých se ti mrtví lidi balí“. Němcová řekla, že by podobným svědectvím sama nevěřila, kdyby krizi neprožila.

„Asi jediné slovo, kterým se to dá popsat, je cunami. Víte, že nějaká vlna přijde, ale neumíte si představit, jak strašně obrovská ta vlna bude,“ řekla 45letá Češka, která v nemocnici severně od New Yorku pracuje přes 20 let. Na rozsah krize z posledních týdnů se podle ní v podstatě nebylo možné připravit. „Připravíte si nějaké ty ventilátory a tak dále a najednou zjistíte, že to, co jste si připravili, je asi tak deset procent toho, co opravdu potřebujete,“ shrnula.

Zdravotníci ve White Plains začali tíhu epidemie pociťovat jako jedni z prvních v USA, protože se jim do péče dostali nemocní z nedalekého New Rochelle. Toto severovýchodní předměstí New Yorku bylo z počátku hlavním ohniskem nákazy koronavirem ve stejnojmenném americkém státě. Ve druhém březnovém týdnu tam byla vyhlášena lokální karanténa poté, co lékaři odhalili stovku infikovaných.