Banky jsou připraveny dát do Fondu národního rozvoje miliardy Kč© echo24.cz

Banky jsou připraveny dát do Fondu národního rozvoje miliardy Kč

, 5 novinky, 5 zhlédnutí

Aktualizace: 20.05.2019 14:43 Vydáno: 20.05.2019, 14:43

Praha - Největší tuzemské banky jsou připraveny investovat do základního kapitálu Fondu národního rozvoje miliardy korun. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími bankami. Klíčovou přidanou hodnotou fondu je podle nich fakt, že vložené miliardy korun mohou být znásobeny formou konkrétních investičních projektů v hodnotě desítek až stovek miliard korun.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes řekl, že do fondu by příští rok při jeho vzniku mohly čtyři největší banky odvést asi šest miliard korun. Vznik fondu a případné příspěvky by nyní měla projednat pracovní skupina.

"Shodli jsme se s panem premiérem na tom, že Národní rozvojový fond je nejlepším řešením budoucí prosperity ČR. Zajistí nejefektivnější využití investic bank a dalších společností do oblastí, které budou vládou určeny jako strategické priority. V této souvislosti se primárně hovoří o investicích do nájemního a sociálního bydlení, vzdělávání a dopravní a sociální infrastruktury," uvedl generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon.