Babiš už nepočítá s centrem pro sirotky v Sýrii, pošle půl milionu© domaci.ihned.cz

Babiš už nepočítá s centrem pro sirotky v Sýrii, pošle půl milionu

, 8 novinky, 2 zhlédnutí

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) už nepočítá s vybudováním centra pro syrské sirotky, které původně plánoval. Tamním organizacím, které se starají o děti bez jednoho nebo obou rodičů, osobně pošle 500.000 korun. Problém podle něj není v nedostatku zařízení, ale v penězích. Předseda vlády to uvedl na svém facebooku. Doufá, že se s finančním příspěvkem přidají další lidé.

V Sýrii je podle něj dost křesťanských i muslimských organizací, které se o děti bez jednoho či obou rodičů starají. Chybí jim však peníze například na oblečení či na platy učitelů. "Kvůli válce tam nefungují banky, a tak nás oslovila jedna místní organizace s žádostí o finanční pomoc. Já jim osobně pošlu 500.000 korun a doufám, že se ke mně připojí další," dodal premiér.

Babiš v dubnu napsal, že má pro centrum pro sirotky vybraný pozemek v Sýrii. Vybudování centra zhruba pro 50 dětí, včetně sportovišť a školy, mělo stát zhruba 65 milionů korun. Realizovat ho měla firma Cubespace, která staví modulové domy. Babiš projekt pojal jako svou osobní iniciativu, podle něj by nebylo efektivní, kdyby to organizovaly úřady. V listopadu ale týdeník Respekt napsal, že se plán neuskuteční.