Babiš slíbil, že v EU navrhne přijetí opatření vůči Turecku2Foto© idnes.cz

Babiš slíbil, že v EU navrhne přijetí opatření vůči Turecku

, 8 novinky, 3 zhlédnutí

Babiš poslancům evropského výboru slíbil, že výzvě Sněmovny vyhoví. „Evropská rada rozhoduje konsenzem, všichni musí souhlasit,“ upozornil ale premiér. Vyjádřil pochybnosti, zda se ke společnému postoji proti Turecku připojí například Německo, pro které je podle Babiše klíčovým exportním trhem pro zbrojní průmysl.

Sněmovna v úterý hlasy všech přítomných poslanců odsoudila tureckou invazi do Sýrie jako porušení mezinárodního práva. Vyzvala Babiše, aby prosazoval v EU přijetí takových opatření, která by donutila Turecko vojenské operace zastavit. Poslanci také podpořili rozhodnutí vlády o pozastavení vývozních licencí na vojenský materiál.

Babiš ve výboru čelil také kritice kvůli svému zářijovému komentáři po jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, kdy vyjádřil jménem zemí visegrádské skupiny podporu plánu na vytvoření bezpečnostní zóny v Sýrii, kam by Turecko přesunulo migranty. Poslanec Jan Farský (STAN) premiéra obvinil, že tím přímo podpořil Ankaru v jejím záměru zahájit ofenzivu vůči Kurdům.