Babiš s Hamáčkem navrhnou prezidentovi odvolání Rafaje, o schůzky šéfa antimonopolního úřadu se zajímá policie8Foto© echo24.cz

Babiš s Hamáčkem navrhnou prezidentovi odvolání Rafaje, o schůzky šéfa antimonopolního úřadu se zajímá policie

, 12 novinky, 4 zhlédnutí

Premiér Andrej Babiš (ANO) s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) chtějí po dovolené prezidentovi Miloši Zemanovi navrhnout odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje. Babiš to řekl na pondělní tiskové konferenci. Zprvu pouze uvedl, že s hlavou státu chtějí zástupci vlády o věci hovořit. Odvolání šéfa antimonopolního úřadu je v kompetenci prezidenta. Rafajovo vyjádření ČTK shání.

K odvolání Rafaje vyzvaly neziskové organizace na jednání protikorupční rady vlády a také Ústecký kraj. Důvodem mají být mimo jiné Rafajovy kauzy z poslední doby. Sociální demokraté dříve uvedli, že výměna v čele úřadu je na místě. Podle vyjádření ÚOHS k odvolání není důvod, protože Rafaj nebyl z ničeho obviněn.

"Byl jsem vyzván protikorupční radou a dostal jsem dopis z Ústí nad Labem, takže ano, jdeme tam s tímto návrhem," odpověděl Babiš na dotaz, zda prezidentovi navrhnou Rafajovo odvolání.