Babiš požádal Zemana o rychlé řešení problému s ministrem kultury2Foto© idnes.cz

Babiš požádal Zemana o rychlé řešení problému s ministrem kultury

, 8 novinky, 3 zhlédnutí

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) požádal prezidenta Miloše Zemana, aby až předseda ČSSD Jan Hamáček navrhne nového kandidáta na ministra kultury, bylo možné problém rychle dořešit. Ministerský předseda chce, aby vláda byla co nejdříve kompletní a mohla fungovat. Stáhnout nominaci místopředsedy ČSSD Michala Šmardy a navrhnout Zemanovi nového kandidáta chce okamžitě poté, co mu Hamáček sdělí svůj návrh. Novinářům to řekl po dnešním jednání s prezidentem v Lánech. Se Zemanem se v Lánech sešli i předseda Pirátů Ivan Bartoš a a lidovecký předseda Marek Výborný.

"Je to teď na panu předsedovi Hamáčkovi, kdy s tím přijde. Ale určitě si myslím, že všichni chceme tento problém už konečně mít za sebou. Já jsem i požádal pana prezidenta, jakmile to nastane, aby bylo potom možné nějakým způsobem rychle problém dořešit a aby ta vláda byla kompletní a aby mohla fungovat," řekl Babiš. Navržení nového kandidáta musí podle premiéra předcházet lepší komunikace, než tomu bylo v případě Šmardy.

"Předpokládám, že jméno se dozvím co nejdřív. Budu kontaktovat pana předsedu Hamáčka a uvidíme, kdy to přijde. Potom budu postupovat podle mých kompetencí. To znamená, že bych požádal o stažení nominace pana Šmardy a o novou nominaci," dodal Babiš s tím, že to udělá okamžitě.