Babiš poděkoval Severní Makedonii. Fakticky zastavila migraci© ct24.ceskatelevize.cz

Babiš poděkoval Severní Makedonii. Fakticky zastavila migraci

, 6 novinky, 4 zhlédnutí

Premiér Andrej Babiš (ANO) poděkoval Severní Makedonii za to, že podle něj fakticky zastavila ilegální migraci. Chce pokračovat v materiální i personální podpoře země. Předseda vlády to řekl na společném brífinku se severomakedonským ministrem vnitra Oliverem Spasovským při návštěvě přijímacího centra pro migranty v Gevgeliji na hranici s Řeckem. Pohraniční agentura Frontex má podle Babiše skvělé výsledky v monitoringu, návratové politice, její role by se ale měla posilovat spíše mimo Evropskou unii.

"Chtěl bych poděkovat tehdy Makedonii, dnes Severní Makedonii za to, že de facto zastavila ilegální migraci. Protože v tom vlastně zůstala sama. Považuji za absurdní, že ze schengenského prostoru přicházely statisíce migrantů do neschengenského prostoru," řekl Babiš.

Spasovski uvedl, že Česko Severní Makedonii v době nejtěžší migrační krize, která vrcholila v letech 2015-16, pomohlo nejvíce. "Už 26. kontingent českých policistů společně s makedonskými policisty chrání makedonsko-řeckou hranici. Chtěl bych vyzdvihnout profesionalitu českých policistů, jejich ochotu sdílet své zkušenosti a pomoci v posílení kapacit naší policie," poznamenal.