Babiš má za priority superhrubou mzdu, důchody a investice2Foto© idnes.cz

Babiš má za priority superhrubou mzdu, důchody a investice

, 5 novinky, 2 zhlédnutí

Praha - Za priority rozpočtu na příští rok, o kterém dnes bude jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO), označil premiér Andrej Babiš (ANO) zrušení superhrubé mzdy, zvýšení důchodů a investice. Chce navýšit rozpočty na výstavbu dopravní infrastruktury a sportu. Ministr Havlíček chce pro SŽ a ŘSD pro příští rok přes 120 mld. Kč.

Maximální výška deficitu pro příští rok je podle Babiše dána rozpočtovými pravidly. Vláda podle něj bude hledat cestu, jak stát zásadně nezadlužit. Při příchodu na ministerstvo financí hájil i letošní hospodaření s rekordním schodkem 500 miliard korun. "Dluh letos nebude vyšší, než byl, když jsem v lednu 2014 přišel do této budovy," uvedl s odkazem na svoje působení v křesle ministra financí.

Vládní koalice prosadila na jaře ve Sněmovně kvůli pandemii koronaviru a navyšování schodku státního rozpočtu novelu zákona o rozpočtové odpovědnosti, která obsahuje sedmiletý plán konsolidace strukturálního deficitu tak, aby byl v roce 2028 na úrovni před pandemií. Podle normy je pro příští rok možné zvýšit strukturální deficit na čtyři procenta hrubého domácího produktu (HDP). Je to deficit veřejných financí očištěný o vliv hospodářského cyklu.