ANO si drží vůdčí pozici, ale podpora jí klesla, vyplývá z předvolebních průzkumů2Foto© zpravy.aktualne.cz

ANO si drží vůdčí pozici, ale podpora jí klesla, vyplývá z předvolebních průzkumů

, 7 novinky, 3 zhlédnutí

Největší podporu mezi lidmi si stále drží ANO, které by v srpnu podle modelu agentury Kantar CZ vyhrálo volby do sněmovny s 27,5 procenta hlasů. Nicméně proti červnu jeho podpora klesla o 4,5 procentního bodu. Naopak strany, které by skončily na dalších místech, tedy Piráti, ODS a SPD, si polepšily. Z volebního modelu, který dnes zveřejnila Česká televize, plyne, že Piráty by v srpnu volilo 19,5 procenta lidí, ODS 15 procent a SPD osm procent.

Do dolní parlamentní komory by se v srpnu dostaly zřejmě ještě tři strany. Hnutí STAN by podpořilo 6,5 procenta voličů, ČSSD 5,5 procenta lidí a TOP 09 pět procent lidí. Proti červnovému průzkumu by podle Kantar CZ neuspěli komunisté, kteří si pohoršili o procento na 4,5 procenta.

Největší ztrátu mezi stranami od června ale zaznamenalo ANO. Podle analytika Kantar CZ Pavla Ranochy strana přišla o voliče pocházející zejména ze střední generace a spíš s vyšším a středním vzděláním. Jako důvody změny názoru na hnutí ANO uvádějí buď obecnou ztrátu důvěry v něj, nebo příliš velké zadlužení, ke kterému přistoupila vláda pod vedením hnutí, nebo příliš častá a chaotická opatření v boji proti koronaviru, uvedl Ranocha.