MrholeníPraha10°
ANO a ČSSD by mohly podle Zemana před volbami uzavřít koalici© idnes.cz

ANO a ČSSD by mohly podle Zemana před volbami uzavřít koalici

, 11 novinky, 8 zhlédnutí

Zeman hovořil o koalicích Pirátů s hnutím STAN a také ODS s KDU-ČSL a TOP 09. „Uvědomte si, že ty dvě koalice, které teď vznikly, jsou v podstatě hozením záchranného lana stranám, které by možná do parlamentu nepronikly. Tedy STAN, lidovci a TOP 09," uvedl.

„Dokonce se domnívám, že by nebylo od věci, kdyby podobnou koalici uzavřelo i hnutí ANO se sociální demokracií," dodal s tím, že je to věcí těch dvou stran a prezident by neměl zasahovat do jejich rozhodování. Podle listopadového modelu KANTAR CZ pro Českou televizi by sociální demokracie ve volbách získala tři procenta hlasů, zůstala by tedy před branami Sněmovny.

Zeman nedávno v rozhovoru pro server Blesk uvedl, že premiérem jmenuje šéfa strany, která vyhraje volby a zajistí si koalici. V MfD řekl, že výhra ve volbách se měří počtem získaných mandátů. „Dodal bych počtem získaných mandátů pro konkrétní politickou stranu. Nikoli pro koalici," uvedl Zeman. Ve zmiňovaném modelu získali Piráti a STAN dohromady 32 procent hlasů, zatímco ANO 27,5.