Amnesty International už nepovažuje Navalného kvůli jeho výrokům za vězně svědomí3Foto© echo24.cz

Amnesty International už nepovažuje Navalného kvůli jeho výrokům za vězně svědomí

, 5 novinky, 4 zhlédnutí

Občas stojí za to připomenout si tři zákony politiky, jak je formuloval britský historik Robert Conquest. První zákon zní: Každý je konzervativní ohledně toho, čemu rozumí nejlépe. Druhý zákon: Každá organizace, která není vysloveně pravicová, se dříve nebo později stane levicovou. Třetí zákon: Nejjednodušší způsob, jak vysvětlit chování jakékoliv byrokratické organizace, je předpokládat, že je ovládána klikou svých nepřátel.

Třetí zákon například vysvětluje chování české vlády ohledně koronaviru. Druhý a třetí zákon se však dá aplikovat i na chování organizace Amnesty International. Přestože vznikla s cílem chránit nespravedlivě vězněné, v úterý ohlásila, že odebírá ruskému opozičnímu předákovi Alexeji Navalnému, který je nepochybně nespravedlivě vězněn, status „vězně svědomí“. Důvodem prý je, že v minulosti „hlásal násilí a diskriminaci a nikdy svá prohlášení neodvolal“. Pravda, Amnesty dodává, že stále bude bojovat za Navalného osvobození, ale i tak se jedná o velmi symbolický krok.

Amnesty je tak zářným příkladem druhého Conquestova zákona. Organizace nespecifikovala, které Navalného výroky má přesně na mysli. Navalnyj má rozhodně na kontě několik pochybných prohlášení. Například na jednom z videí je oblečený jako zubař a prohlašuje, že je potřeba odstranit vše, co nás tíží. Do toho jsou prostřihy na imigranty. Obvinění, že Navalnyj je ruský nacionalista, jsou celkem častá.