ZataženoPraha17°
Aktivistka Greta Thunbergová vedla klimatický protest před Bílým domem2Foto© zpravy.aktualne.cz

Aktivistka Greta Thunbergová vedla klimatický protest před Bílým domem

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Švédská aktivistka Greta Thunbergová (16), která stála u zrodu celosvětového hnutí mladých lidí pro boj se změnami klimatu, dnes přijela do Washingtonu. Ona a dalších asi 1500 demonstrantů, z nichž většina byli školáci, pochodovali městem a skandovali hesla poblíž Bílého domu. Požadovali, aby vlády zemí začaly konat a zastavily globální oteplování, omezily spotřebu fosilních paliv a vyhnuly se kolapsu životního prostředí.

„Nemůžete dýchat peníze, nemůžete pít ropu,“ provolávali před sídlem amerického prezidenta. Thunbergová získala mezinárodní pozornost inspirováním hnutí Pátky pro budoucnost, které po celém světě organizuje stávky školáků. Její aktivita získala mnoho přívrženců zejména mezi mladými lidmi, kteří po starší generaci požadovali, aby ve věci oteplování planety začala konat.

„Greta přinesla jednotné vystupování mladých na mezinárodní úrovni,“ řekla Natalie Mebaneová, programová ředitelka ekologické organizace 350.org, která pomáhala organizovat protesty v rámci Pátků pro budoucnost. „Stvořila celosvětový hlas mladých,“ uvedla.