Agrofertu můžeme proplatit většinu projektů, oznámil zemědělský fond© echo24.cz

Agrofertu můžeme proplatit většinu projektů, oznámil zemědělský fond

, 5 novinky, 2 zhlédnutí

Zemědělsko-potravinářský holding Agrofert Babiš vlastnil do února 2017, kdy ho převedl do svěřenského fondu. Důvodem byla novela zákona o střetu zájmů, podle které nesmějí mít firmy členů vlády přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Podle kritiků ale premiér Agrofert nadále ovládá. Právní služba EK dospěla koncem listopadu k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích. Babiš střet zájmů opakovaně odmítá.

Náměstek ministra zemědělství Jiří Šír upozornil na to, že jednání s Evropskou komisí, vyvolané kvůli auditu EK o údajném Babišově střetu zájmů, je důvěrné. Nelze proto podle něj zveřejňovat detailní informace. Dodal, že auditní procedura ještě není u konce. EK má měsíc na zpracování výsledků úterního jednání, ke kterým se poté bude moci Česko znovu vyjádřit.

Za dalších šest měsíců by komise měla předložit konečné znění zprávy. Pokud by pak Česká republika nesouhlasila s výsledkem, je možné podle Šíra smírčí řízení, v nejzazším případě by mohlo Česko podat na rozhodnutí žalobu. Dodal, že z 52 dosavadních zemědělských auditů polovina skončila bez korekce a smírčích řízení se uskutečnilo 16.