AfD na první volební vítězství nedosáhla, naznačují povolební prognózy z Braniborska4Foto© zahranicni.ihned.cz

AfD na první volební vítězství nedosáhla, naznačují povolební prognózy z Braniborska

, 12 novinky, 3 zhlédnutí

Do parlamentu této východoněmecké spolkové země, kde žije asi 2,5 milionu lidí, směrují také oslabená Levice s 11 procenty, posílení Zelení s 10,2 procenta a poprvé i konzervativní Svobodní voliči (FW) s pěti procenty. Liberálové (FDP) se 4,8 procenta nejspíš zůstanou za branami zemského sněmu.

I přes vítězství, k němuž se dopracovala především dobrým závěrem volební kampaně, je dnešní výsledek pro SPD nejhorším v Braniborsku od znovusjednocení Německa v roce 1990. Totéž platí i pro CDU.

Mezi ostatními stranami jsou zajímavé především výsledky AfD a Zelených. Protestní strana si proti volbám před pěti lety polepšila o více než deset procentních bodů, Zelení o necelé čtyři. Pro obě strany jde o nejlepší výsledek v Braniborsku, pro Zelené dokonce v jakýchkoliv zemských volbách v pěti východoněmeckých spolkových zemích. Opačným směrem šla podpora Levice, která ztratila téměř osm procentních bodů. Pokud se odhady výsledků potvrdí, bude to znamenat konec současné vlády SPD a Levice, která v parlamentu přijde o většinu. Novou koalici by mohli vytvořit SPD, Levice a Zelení.